www.saivis.se

Byn

Unna Saiva-projektet

Påsknappet 2015
Påsknappet 2014
Påsknappet 2013
Påsknappet 2012
Påsknappet 2011
Påsknappet 2010
Festivalen   2010

Påsknappet 2009
Myrstack 2009

Påsknappet 2008

Skoterutflykt efter
påsknappet.


Påsknappet 2007
Samisk offerplats

Påsknappet 2006
Påsknappet 2005

Skoterutflykt till
Polcirkeln 2005


Påsknappet 2004
Påsknappet 2003






Kontakta mig

Lillsaivis

Lillsaivis. Byn som vi är uppvuxna i ligger cá 10 mil söder om Gällivare och cá 11 mil norr om Boden, efter Edeforsvägen som går mellan Yttre Lansjärv och Edefors. Så ni märker att Lillsaivis är en centalt placerad by i Lappland.

Vid Sjön Lillsaivis finns det en gammal Samisk offerplats Unna Saiva som användes under vikingatiden och tidig medeltid. Det är dessutom den offerplats där man funnit flest fynd.

Det är under vintern fyra bebboda stugor, men till våren när solen börjar värma och alla stugägare anländer till byn. Då blir det fart och rörelse i skogarna och på sjöarna runt byn. Alla vill ut och njuta av vårvärmen med sina familjer och stug grannar.



Då råder det en febril aktivitet i och runt byn, grilleldar ryker, fiskar sprattlar på isarna och barnen leker i skogsbackarna.

Under Påskhelgen så har det blivit en tradition att hålla en pimpeltävling, där alla som har anknyning till byn deltar. Den som vinner tävlingen får anordna nästa års tävling med allt vad det innebär. Så ni förstår säkert att det inte är en allt för allvarlig tävling. Men vi har det i alla fall ganska så gemytligt där ute på Saivissjöns is.



fiske På sommaren finns det en hel del fiskevatten att pröva sin fiskelycka i.

I Lillsaivissjön simmar det omkring abborre, gädda, harr och sik.
I Storsaivissjön där kan man få abborre, gädda, sik, öring och regnbågsöringar.
I Soubatsjön så finns det harr, röding, öring och regnbågsöring.
Sjön Gorgiim har i sitt vatten röding, öring och regnbågsöringar.

Det finns även två älvar i närheten. Livasälven som är ett biflöde till Råneälven och Bönälven som rinner ned till Ängesån.

Till toppen